Posturologia

Posturologia

Posturologia

Alege constient

Ce este Posturologia?


Este o disciplina medicala pluridisciplinara si o ramura a medicinii clinice,utilizata in tarile moderne pentru a rezolva sau a ameliora patologiile prin intermediul unor metode simple si neinvazive,folosindu-se de studiul si observatia posturii corpului pentru a determina cauzele primare care provoaca simptomele osteo-articulare.

Posturologia consta in analizarea celor mai mici devieri de la o postura normala,adica a functionalitatii fiecarei articulatii in parte precum si dispozitiei spatiale a corpului ,gasind solutii terapeutice inovative,care functioneaza atat asupra simptomelor,cum ar fi durerea de spate,cefalee, dureri de genunchi sau de picioare,dar care permite si o recuperare a echilibrului corpului.

Ce este Postura?

Este comportamentul spatial pe care corpul nostru si-l asuma in relatia cu ambientul in care traieste si in relatiile cu legile care guverneaza acest ambient.

Receptorii de la care sistemul nervos central  culege informaţiile referitoare la postură sunt:

  1. Receptorii de la nivelul piciorului;
  2. Ochiul şi muşchii oculo-motori;
  3. Sistemul masticator, incluzând aici articulaţia temporo-mandibulară, dinţii şi limba;
  4. Pielea mai ales la nivelul cicatricelor vechi.
  5. Urechea interna

Functionarea optima a acestor receptori care sunt de fapt – informatie posturala – este reprezentata de pozitia ideala a corpului in spatiu. Aceste intrari de informatie posturala se pot deregla in anumite situatii,putand perturba statica corporala. Piciorul si ochiul care sunt in acelasi timp si extrareceptori si proprioceptori, reprezinta principala cauza de dereglari posturale.

Citeste in continuare
RomaniaEnglish