Homeopatia

Homeopatia

Homeopatia

Stiinta medicala, intemeiata de medicul german Samuel Hahnemann in secolul XVIII, este recunoscuta oficial in Romania de Ministerul Sanatatii care coordoneaza pregatirea medicilor in obtinerea atestatului de competenta.

Homeopatia are la baza principiul similitudinii (sau popular „cui pe cui se scoate”) si principiul dozei minime (se administreaza doza minima). Medicamentele homeopatice, cunoscute si sub numele de „remedii” se obtin, in urma unui proces de dilutie si potentare, din substante variate (vegetale, minerale, animale, din produse patologice – numite si nosode, din medicamente – permitand tratarea si prevenirea efectelor adverse, din organe – se aplica in organoterapiue s.a.).
Medicamentele homeopatice sunt medicamente informationale (nu ponderale), ca urmare sunt lipsite de efecte toxice si pot fi folosite de la cele mai fragede varste si in situatiile cele mai complexe, conlucrand cu organismul pentru restabilirea sanatatii optime.

Consultatia homeopata se bazeaza pe capacitatea medicului de a fi un observator atent si obiectiv, capabil sa vada ce este de tratat la fiecare pacient. Anamneza (istoricul) este extins si detaliat si include atat aspecte privind suferinta fizica cat si cea mentala/emotionala, homeopatia recunoscand unitatea fiintei umane (corp, suflet, spirit) si tinand cont de aceasta.
Se pot rezolva atat afectiuni acute cat si cronice, important este nu diagnosticul (eticheta) ci capacitatea de vindecare a organismului. acesta este motivul pentru care la copii si tineri succesul este deseori rapid si usor.

Chiar si in cazuri cronice homeopatia isi gaseste locul prin reducerea simptomelor deranjante si deseori refractare la tratament medicamentos uzual.

Medicamentele homeopatice se prezinta sub forma solida – granule / globule de lactoza/zaharoza – care sunt usor acceptate de copii fiind dulci, sub forma lichida – solutii hidroalcoolice.

Dr. Atena Ioana Antonescu

RomaniaEnglish