drenaj-limfatic

Cand a aparut drenajul limfatic?

Terapia a fost elaborata in anii ’30 de catre medicii Emil si Estrid Vodder. Initial, a fost conceputa pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei cronice si a altor afectiuni..

Medicii danezi si-au elaborat tratamentul pe Riviera Franceza, unde lucrau pe pacienti cu raceli cronice. Dupa observatii atente, ei au remarcat prezenta unor ganglioni limfatici inflamati la pacientii lor. Chiar si in lipsa unei literaturi de specialitate pe tema sistemului limfatic, la acea vreme, cei doi s-au decis sa studieze traseul limfei. Dupa ani de cercetari, ei au pus la punct metodele de miscare ritmica a mainii.

In 1936, masajul limfatic a fost, in cele din urma, introdus ca terapie la Paris. Dupa aceea, medicii s-au intors in orasul lor, Copenhaga, unde si-au promovat, in continuare, metoda.

Cum functioneaza drenajul limfatic?

Drenajul manual devine eficient prin manevrarea sistemului limfatic care este o parte esentiala a sistemului imunitar. Reteaua de ducturi, vase, ganglioni si organe transporta limfa (alcatuita din celule albe si chil) in diferite parti ale corpului. In cazul in care sistemul este blocat, anumite portiuni ale organismului, precum bratele sau picioarele se pot umfla. Aceasta situatie este denumita limfedem, altfel spus, colectarea limfei in tesutul moale.

Terapia de masaj limfatic actioneaza conform urmatoarelor concepte: miscarea ritmica si presiunea mainii. Prin intermediul acestei terapii este favorizata eliminarea edemelor ca urmare a facilitarii curgerii limfei inapoi catre inima pentru recirculare. In plus, prin aceasta terapie sunt degajate vasele infundate, astfel incat sistemul limfatic sa functioneze mai bine pe termen lung. Prin urmare, drenajul limfatic manual duce la imbunatatirea circulatiei fluidului. Aceasta curgere a limfei determina o redirectionare a fluidului stagnant. Totodata, proteinele care pot conduce la reabsorbtia edemelor sunt si ele drenate.

Terapia de masaj limfatic, cunoscuta si ca Drenajul limfatic manual, este una dintre cele mai importatnte tehnici reflexologice actuale. Aceasta terapie reprezinta o forma blanda de masaj care sustine drenajul limfei – un lichid transparent – albicios alcatuit din celule sanguine albe si chil. In cadrul acestei terapii, prin intermediul unei presiuni specifice si a unor miscari circulare, curgerea si drenajul limfei sunt inviorate.

Recomandari de la Clinica Eliade?

Metoda este recomandata, in primul rand, in caz de limfedem, adica de acumulare de fluid (limfa). Aceasta afectiune este caracterizata de umflare si discomfort la nivelul regiunii afectate sau in apropierea acesteia. Ea se poate manifesta la pubertate, la varsta adulta, dar este foarte frecventa la pacientele care au suferit operatie de san (mastectomie). In aceasta situatie, afectiunea apare ca urmare a extirparii ganglionilor limfatici ai sanului sau a ganglionilor axilari.

Metoda este indicata si in caz de limfedem al picioarelor. Acesta apare, de obicei, dupa operatie a prostatei, vezicii urinare, colonului sau de melanomului. Limfedemul poate sa apara si ca urmare a unei infectii, a radio-terapiei sau a operatiilor chirurgicale.

Masajul limfatic, desi este in primul rand recomandat pentru gestionarea limfedemului, mai are si alte recomandari, precum:

  • Tratamentul traumatismelor sportive;
  • Terapia pentru formare tesutului cicatriceal;
  • Imbunatatirea calitatii pielii;

Care sunt beneficiile masajului limfatic?

Dincolo de efectul de sustinere al unui drenaj sanatos al limfei, masajl limfatic aduce multe alte mari beneficiii. Prin stimularea limfei, el sporeste forta sistemului imunitar. Aducand mai multi antigeni in ganglionii limfatici, masajul limfatic poate sa amelioreze simptomele unor afectiuni precum: sinuzita, bronsita, amigdalita si laringita.

El poate, totodata, sa scada durerea. In afectiuni precum fibromialgia, indepartand lichidul stagnant care afecteaza receptorii durerii. Masajul de drenaj limfatic poate sa reduca spasmele musculare care stau la baza unor diverse dureri musculare.

Masajul limfatic sustine regenerarea tisulara. Astfel, el ajuta la vindecarea mai usoara a fracturilor.

Aceasta metoda nu aduce beneficii doar in interiorul corpului. Si aspectul fizic beneficiaza de pe urma masajului limfatic. Datorita efectului sau de regenerare tisulara, masajul ajuta la eliminarea unor semne provenite din incizii chirurgicale, cicatrici, intinderi de tesut si riduri.

Ce masuri de precautie ar trebui sa iau?

Desi aceasta metoda are multe beneficii, este important sa se cunoasca urmatoarele elemente inaintea inceperii terapiei:

  • Nu trebuie sa va doara! Daca va doare, spuneti-i terapeutului iar sedinta se va incheia imediat;
  • Evitati masajul daca aveti febra sau daca suferiti de boli inflamatorii. Reluati sedinta dupa ce simptomele enumerate au disparut;
  • Nu recurgeti la aceasta terapie daca aveti pierderi de sange sau tromboza. (cheaguri);
  • Daca aveti umflaturi nediagnosticate sau cancere active, evitati drenajul limfatic manual pentru acea perioda.

Interventia este acoperita de CASMB?

In prezent, clinicile private din Romania nu au un acord semnat cu Casele de Asigurari de Sanatate. Acestea sunt doua entitati diferite ce nu functioneaza in acelasi cadru legal si fiscal.

*Disclaimer – Rezultatele nu sunt garantate și pot diferi de la persoană la persoană

Relaxeaza-te si stimuleaza-ti simturile cu

VOUCHERELE ELIADE

icon-car.pngFullscreen-Logo
 

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

  44.468681, 26.094064