Ce este medicul naturopat și ce inseamna naturopatia ?

Medicul naturopat este un medic care aplică metode naturale sau inspirate din natură. Domeniul său de acțiune conține mult mai mult decât recomandari de dieta si nutritie, de post, de utilizare terapeutica a apei și de exerciții fizice. Domeniul său cuprinde de la sisteme de vindecare naturală, precum homeopatia, acupunctura, ayurveda, apiterapia, aromaterapia, terapia cu plante, hirudoterapia până la metode moderne, precum biorezonanța sau  ozonoterapia.

Intr-un moment în care tehnologia moderna, poluarea mediului, dieta neadecvata și stresul reprezintă factori cheie în degradarea sănătății, sarcina medicului naturopat cât și abilitățile acestuia de a aplica metode naturale de vindecare sunt de o importanță deosebită.

Tratându-și fiecare pacient între o manieră individualizată, concepția naturopatului este ca întreaga sferă de funcționare umană reprezintă o unitate holistică a corpului, minții și spiritului.

Folosind o gamă largă de metode alternative şi tradiţionale de diagnostic, medicul naturopat poate identifica cu precizie o predispoziție a organismului înainte ca o boală să se manifeste. El poate, totodată, trata pacientul prin metode terapeutice specifice și determina transformări benefice în stilul de viață al pacientului.

Medicul naturopat își poate, la fel de bine, găsi locul în domeniul consilierii de familie, a consilierii nutriționale cât și în clinicile de frumusețe. Specialistul naturopat poate să aibă competențe în domeniul fertilității, problemelor de piele, in sport, pediatrie sau geriatrie. Intelegerea importantei, la nivel mondial a calității de medic naturopat și mișcarea tot mai dinamică din cadrul Uniunii Europene oferă nenumărate oportunități pentru dezvoltarea profesională și personala in acest domeniu.

În ce constă tratamentul naturopat?

De regulă, consultația inițială la medicul naturopat durează circa o oră. In acest răstimp medicul naturopat va pune întrebări cu privire la afecţinile persoanei, istoricul medical, dieta, stilul de viață și alte tratamente convenționale şi neconvenţionale urmate de pacient.

În cadrul consultației naturopate se poate utiliza iridologia, examenul pulsului, limbii si al unghiilor pentru a putea face un diagnostic complet al stării de sănătate a clientului. La nevoie, pot fi utilizate teste, precum analiza firului de păr, a fecalelor sau a sângelui.

De îndată ce toate aceste informații au fost colectate, medicul naturopat va formula o schema de tratament care vizează toate domeniile de funcționare din viața persoanei cu scopul de a da organismului toate posibilitățile si șansele ca el să ajungă să se vindece singur.

Schema de tratament poate include recomandări care țin de dietă, stil de viață, exerciții fizice, plante medicinale sau alte remedii potrivite.

Medicul naturopat poate, totodată, recomanda pacientului să se adreseze altor terapeuți, ca parte a unei abordări integrate a sănătății.

Originile naturopatiei

Cele mai vechi concepţii medicale integrative, holistice si naturale, aparţin medicinilor tradiţionale orientale, precum medicina ayurvedică şi cea chineză.

Principiile naturopatiei au fost utilizate şi de școala lui Hipocrate, în jurul anului 400 IH. Medicul şi filozoful grec, Hipocrate, avea convingerea ca ființa umană trebuie văzută ca un întreg atunci când se cercetează cauza unei afecțiuni și, prin aplicarea legilor naturii, să se găsească o metodă de vindecare. Principiile naturopatiei ale şcolii hipocratice se exprimă după cum urmează:

  • puterea vindecătoare a naturii – natura are o capacitate înnăscută de a vindeca;
  • identificarea și tratarea cauzei; există întotdeauna o cauză fundamentală, fie de natură fizică, fie de natură emoțională, mentală sau spirituală;
  • nu faceți rău – medicul naturopat nu va utiliza niciodată tratamente care să genereze alte afecțiuni.
  • tratați persoana ca întreg – atunci când concepeți un plan de tratament, toate aspectele personale trebuie să fie luate în considerare.
  • prevenția este mai bună decât tratamentul. Medicul naturopat determina, prin planul de tratament, atat eliminarea substanțelor toxice din organismul pacientului cat și a elementelor dăunătoare care țin de stilul de viață al pacientului pentru a preveni apariția unei afecțiuni.

Extrase din cartea “Manualul de naturopatie”, al lui Steven Langley

Naturopatia sau vindecarea naturală are la bază câteva principii fundamentale. Primul dintre acesta este “Vis Medicatrix Naturae”, adică puterea vindecătoare a naturii. Acest principiu a fost enunțat cu claritate în urmă cu douăzeci și cinci de secole de către Hipocrate, care a afirmat că starea de sănătate reprezintă expresia  echilibrului optim dintre diferitele componente ale structurii ființei umane, mediul ambiant și stilul de viață.

Natura este medicul oricărei boli. Omul face parte din natură și din univers iar sănătatea lui se dobândește prin respectarea acestui principiu; starea de armonie este cultivată prin intermediul unei nutriții adecvate, a unor tratamente care au la bază apa, odihna, soarele și postul.

Medicina, religia și știința sunt în strânsă legătură în cadrul acestei concepții în care omul este văzut ca un întreg, ca o ființă multidimensionala, struturata in plan fizic, mental, emoțional și spiritual.

Aceeași forță vitală sau chi care a construit universul și intreaga natura curge și prin ființă umană iar bolile au drept cauză decuplarea fiintei umane de la sursa originara a acestei curgeri.

Primii naturopati și-au dat seama că, prin refacerea forței vitale, organismul pacientului se poate vindeca singur. Organismul are capacitatea de a se vindeca singur dacă se întrunesc anumite condiții adecvate iar naturopatia, alături de alte tradiții terapeutice, precum acupunctura, homeopatia, terapia cu plante și cele mai multe dintre modalitățile holistice  subscriu la această înțelegere fundamentala, și anume că organismul dispune de propria sa inteligență înnăscută.

Naturopatia în vremurile moderne

Medicina moderna, pe lângă toate atributele sale pozitive și benefice, nu reuseste sa se circumscrie conceptual ideii de holism și importanței menţinerii sănătăţii. In Tratatul Clasic de Medicină Internă din vremea Impăratului Galben al Chinei ( în secolul 2 IH), se spunea ca doctorul care tratează o boală după ce aceasta s-a produs este un doctor mediocru; in schimb, doctorul care tratează boala înainte ca aceasta să se producă este un doctor de o calitate superioară.

Intr-adevăr, medicii chinezi erau plătiți pentru a asigura menținerea pacienților lor în stare de sănătate și ei erau fie înlăturați fie nu mai erau plătiți dacă pacienții lor se îmbolnăveau.  Aceasta abordare asigura functionarea unui sistem al sănătății nu a unui  sistem al bolii, după cum îl cunoaștem noi in aceasta epoca, cand, din păcate, înțelegerea initiala plina de intelepciune nu mai este valorizata. Trăim în paradigma așteptării, adica asteptam până când starea de sănătate devine precara, pentru ca abia după aceea să o putem repara. Acest mod de abordare nu concordă cu o medicină inteleaptă iar o parte a rolului medicului naturopat este să îl împuternicească pe pacient să își asume propria responsabilitate față de sănătatea sa. Această sarcină nu este întotdeauna una ușoară, mai ales dacă ne gândim la mediul plin de de toxine și de substanțe chimice în care trăim.

*Disclaimer – Rezultatele nu sunt garantate și pot diferi de la persoană la persoană