posturologie

Ce este Posturologia?

Este o disciplina medicala pluridisciplinara si o ramura a medicinii clinice,utilizata in tarile moderne pentru a rezolva sau a ameliora patologiile prin intermediul unor metode simple si neinvazive,folosindu-se de studiul si observatia posturii corpului pentru a determina cauzele primare care provoaca simptomele osteo-articulare.

Posturologia consta in analizarea celor mai mici devieri de la o postura normala,adica a functionalitatii fiecarei articulatii in parte precum si dispozitiei spatiale a corpului ,gasind solutii terapeutice inovative,care functioneaza atat asupra simptomelor,cum ar fi durerea de spate,cefalee, dureri de genunchi sau de picioare,dar care permite si o recuperare a echilibrului corpului.

Ce este Postura?

Este comportamentul spatial pe care corpul nostru si-l asuma in relatia cu ambientul in care traieste si in relatiile cu legile care guverneaza acest ambient.

Receptorii de la care sistemul nervos central culege informaţiile referitoare la postură sunt:

 • Receptorii de la nivelul piciorului;
 • Ochiul şi muşchii oculo-motori;
 • Sistemul masticator, incluzând aici articulaţia temporo-mandibulară, dinţii şi limba;
 • Pielea mai ales la nivelul cicatricelor vechi.
 • Urechea interna

Functionarea optima a acestor receptori care sunt de fapt – informatie posturala – este reprezentata de pozitia ideala a corpului in spatiu. Aceste intrari de informatie posturala se pot deregla in anumite situatii,putand perturba statica corporala. Piciorul si ochiul care sunt in acelasi timp si extrareceptori si proprioceptori, reprezinta principala cauza de dereglari posturale.

Ocluzia este la fel de importanta in echilibrul de tonicitate al corpului, iar auzul deficient detremina inclinatia capului perturband verticala corpului. Dacă sistemul nervos este perturbat de informaţii false, acesta va destabiliza întreg organismul. Acest lucru duce la mişcări dezechilibrate şi posturi defectuoase, slăbind sistemul osos şi muscular, precum şi toate structurile aferente acestora.

De aici, apariţia de afecţiuni cronice, care dacă sunt tratate într-un mod simptomatic se pot dovedi a fi recalcitrante şi recurente, chiar şi după mai multe tratamente. Postura normală reprezintă absenţa constrângerilor care determină o relaţie armonioasă între diverse segmente corporale şi nici o durere. Doar 10% din populaţie pare să atingă toate condiţiile unei posturi corecte şi reprezintă şi procentul de populaţie care nu are nici o suferinţă.

Multe defecte posturale din copilarie si adolescenta se consolideaza la varsta adulta, devenind puncte de plecare pentru o degradare ulterioara degenerativa a aparatului locomotor. Se constata o inmultire alarmanta a acestor defecte posturale in randul tinerilor.

Multe afectiuni ale aparatului locomotor, ca si a altor aparate determina deposturari si dezalinieri ale corpului, care daca dureaza mai multa vreme, raman fixate functional sau chiar organic.

Corpul, in incercarea sa de a compensa un dezechilibru postural, a creeat puncte de fixare si zone de tensiune musculo-fasciale care produc dificultati biomecanice si creeaza dureri. Sistemul senzorial defectuos informeaza insuficient sistemul nervos care la randul lui declanseaza reactii motorii inadaptate sau dezechilibrate.

Pentru a putea obtine rezultate vizibile si semnificative este necesar sa cunoastem structura, arhitectura tridimensionala si functionarea talpii piciorului, care este complexa. Corpul uman este compus din 208 oase din care 52 sunt la picioare, tinute impreuna de articulatii complexe si de un numar mare de muschi. Interventia diagnostica permite recunoasterea punctelor de proasta functionare.

Interventia terapeutica consta in folosirea unor sustinatori plantari creati computerizat, personalizati care sa fie acceptati de organism si sa readuca la normalitate informatiile nervoase senzitive provenite de la acele puncte. Deasemenea, pentru a inlatura disfunctiile constatate in urma unei evaluari posturologice si functie de tipul dereglarii veti fi indrumati catre alte terapii si specialitati precum: osteopatia si terapia craniosacrala,dupa caz ortoptia, ocluzodontia, oftalmologia, podologia.

Pentru a putea stabili cauza exacta a problemelor de posturologie cel mai important instrument de evaluare si determinare a disfunctiilor posturologice este TESTUL de POSTURA!

CE ESTE TESTUL de POSTURA si la ce ne poate ajuta?

Credem ca nu a existat epoca in istoria omenirii in care sa suferim de atata patologie a durerii, fie ea manifestata ca dureri de spate,de cap,de ceafa,de umeri,de coate, de picioare,de genunchi. Si lista poate continua.

Aceste mici sau mari situatii reprezinta o imensa problema a societatii noastre. Cheltuim enorm pentru tratamente medicale, facem analize sofisticate si invazive care cel mult pot depista dezechilibrele fara a putea determina cauzele lor. Numeroase studii au aratat ca peste 70% din durerile de spate, nu au o cauza initiala la nivelul coloanei vertebrale ci doar un efect la acest nivel.

Aceste dureri apar prin adoptarea unei pozitii defectuoase a coloanei vertebrale si a corpului, care afecteaza intreaga postura cu tot alaiul de simptome, care fiind de natura functionala, nu pot fi rezovate cu tratamente antiinflamatorii sau mai dramatic cu operatii. Oricum, odata operat segmentul afectat, problema de baza nu este rezolvata si continua sa afecteze organismul, in plus se adauga efectele traumatismului cauzat de operatie.

Testul de Posturologie este o analiza computerizata care ofera o informatie functionala a activitatilor motorii pentru toate categoriile de pacienti-copii, adolescenti, adulti, sportivi si propune o readucere la normalitate a informatiilor nervoase senzitive provenite de la punctele de proasta functionare prin folosirea unor sustinatori plantari individualizati (talonete personalizate) care ajuta la gasirea echilibrului postural.

Corectia problemelor se face in trei directii:

 • amortizarea zonelor cu suprasarcina;
 • modificarea repartitiei cu optimizarea presiunii exercitate de picioare la sol;
 • ameliorarea memoriei sofisticatului computer care este creierul uman, deoarece odata pozitia corectata, memoria noua, este reeducata prin noua informatie primita si va lua locul celei de disfunctionalitate (reprogramare posturala).

Sustinatorii plantari sunt recomandati pentru:

 • PREVENIRE si CORECTIE la copii si adolescenti pe perioada dezvoltarii,mai cu seama in zilele noastre cand marea majoritate adopta posturi vicioase si sunt supusi tensiunilor multiple datorita timpului petrecut la computer, purtarii unor ghiozdane care le modifica esential postura, nemaivorbind de multiple traume suferite la joaca si sport;
 • SARCINA pentru a usura perioada de sarcina prin imbunatatirea circulatiei sanguine, a reduce impactul traumelor coloanei vertebrale si a posturii datorate cresterii in greutate, iar pe perioada postnatala pentru dezechilibrele metabolice aparute si a celor datorate purtarii in brate a copilului pentru timp indelungat;
 • SPORT, fie pentru amatori sau atleti,sustinatorii plantari asigura in orice moment un inalt grad de amortizare si o optima distributie la sprijinirea pe sol, imbunatatind si optimizand prestatiile sportivului, prevenind traumele ligamentelor si structurilor musculare si osoase;
 • TERAPIE– sustinatorii sunt indispensabili in fiecare faza de reabilitare datorata traumelor sau malformatiilor, stimuland talpa piciorului (reprogramare posturala), imbunatatind circulatia sanguina si limfatica si tonusul muscular;
 • ELEGANTA sanatoasa prin folosirea de sustinatori plantari special studiati pentru a da o corecta pozitie piciorului care suporta o puternica inclinatie datorata tocului si problemelor nebanuite, datorita acestui lux si farmec numit pantof cu toc.

Evaluarea si diagnosticul posturologic ajuta la rezolvarea urmatoarelor patologii:

Picior plat sau cav, picior valg sau var, spina calcaneeana, fasceita plantara, bolta anterioara prabusita, genunchi valg sau var, genunchi flessum sau recurvatum, “strabism” convergent sau divergent al rotulei, asimetria centurilor scapulare si pelvine, hiperlordoza sau cifoza coloanei, scolioza oricarui segment al coloanei, ocluzii dentare, dispozitia asimetrica a tesuturilor adipoase si a tesuturilor moi, circulatie limfatica si venoasa defectuoasa.

Exemplu: Ce legatura poate avea platfusul cu durerea lombara? Piciorul plat valgus este un factor cauzal pentru o seama de tulburari pe segmentele superioare.Valgizarea piciorului si a gleznei care pot fi date de un picior plat, determina o rotatie interna a gambelor cu o valgizare a genunchilor, care odata ajunsa la nivelul capului femural duce la plasarea mai profunda a acestuia in cotil cu o basculare anterioara a bazinului.

Aceasta determina o exagerare a lordozei lombare si compensator o cifoza accentuata dorsala, cu presiuni anormale ce vor genera dureri. Rezolvarea problemelor podale, poate corecta, in cele mai multe din cazuri aceste deformari si duce la disparitia durerilor.

Un studiu derulat de un grup de medici din Japonia pe o perioada de 12 ani si pe un numar de 20000 de pacienti cu diferite probleme medicale: dureri de cap,probleme posturale, scolioze, cervicalgie, probleme oftalmologice etc., au demonstrat corelatia dintre dezechilibrele la nivelul cavitatii bucale si aceste probleme medicale. Si sa nu uitam ca astazi marea majoritate a copiilor necesita purtarea unui aparat de corectie a dintilor, iar centrele de ortodontie care se respecta, sugereaza efectuarea unui Test de Postura, care ii sustine si pe ei in alegerea corecta a tratamentului si poate releva daca disfunctiile dentare provin din alt viciu de postura.

In stransa legatura cu pozitia posturala a fiecarui individ se afla si este influentata neuro-anatomia capului si a regiunii cefei fiecarui individ, cat si rolul jucat de ochi in reglarea posturii si invers.

*Disclaimer – Rezultatele nu sunt garantate și pot diferi de la persoană la persoană

Relaxeaza-te si stimuleaza-ti simturile cu

VOUCHERELE ELIADE

icon-car.pngFullscreen-Logo
 

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

  44.468681, 26.094064